1. Hjem
  2. Vis do-vett i sommer
Vis do-vett i sommer - headerbilde Eivind Borge

Vis do-vett i sommer

 

Mens naturperlene i nord fylles med forventningsfulle feriegjester, preges flere turområder av toalettpapir. – Vis hensyn i naturen, oppfordrer fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp). 

 

Med seg har hun en rekke offentlige aktører og frivillige organisasjoner. 

 

  • Den økte bevisstheten rundt plastforsøpling er gledelig, og nå etterlyser vi samme innsats etter dobesøket, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp) på vegne av Troms og Finnmark fylkeskommune, NordNorsk Reiseliv, friluftsrådene, Forum for natur og friluftsliv, verneområde- og nasjonalparkstyrer i Troms og Finnmark og Tromsø kommune. 

 

Enkle grep 

Friluftsrådgiver i Tromsø kommune, Margrethe Rabås, skisserer opp noen enkle grep du som turgåer kan ta for å gjøre sommerturen langt hyggeligere for både deg selv, og andre. 

 

  • Gå langt nok unna vann, bekker, stier og der hvor folk ferdes når du må på do i naturen. Grav et dohull rundt 15 cm dypt, ha gjerne med en liten håndspade, og dekk til når du er ferdig. Toalettpapir og våtservietter tar du med deg i en liten pose, og kaster senere i søpla. Hundeposer funger utmerket.

 

Og skal du bare tisse, oppfordrer Rabås til å droppe dopapiret. 

 

  • Bruk i stedet løv, bregner, mose, gress eller vann. Finner du torvmose å tørke deg med, er du ekstra heldig. Denne typen mose har antiseptisk virkning, god oppsugingsevne og ble i tidligere tider brukt i hjemmelagede bleier. Urin inneholder dessuten fosfor som plantene drar nytte av, sier Rabås entusiastisk. 

 

Våtservietter er hovedsakelig laget er plastbaserte fibre med svært lang nedbrytningstid. Dopapir inneholder lim og flere kjemiske stoffer som gjør at det er motstandsdyktig mot nedbrytning. Det meldes stadig om funn av fjorårets dopapir og det er få ting det er mer uappetittlig å snuble over, forteller hun. 

 

Ikke toaletter overalt

  • Det gjøres en solid tilretteleggingsinnsats av kommuner, friluftsråd, verneområdeforvaltere, frivillighet m.fl. for toalettløsninger på populære utfartssteder i fylket, understreker fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (SP).  

 

Det jobbes fortløpende med etablering av flere utfartstoalett på prekære steder og for å sikre gode driftsløsninger. Fylkesråden presiserer at det ikke kun er de store turistmagnetene som Segla, Ersfjordstranda og Sommarøy som melder om toalettbehov.

 

  • I en rapport om bærekraftig besøksforvaltning i Midt-Troms fra 2019 meldes det om behov for 55 toaletter til en samlet verdi på kr. 44 millioner kroner, kun i den regionen. Dette illustrer utvilsomt en etterspørsel, men det er likevel ikke realistisk å etablere toaletter overalt. Mye kan løses med økt kunnskap om do-vett, sier Balto.

 

Holdningsendringer

Holdningsendringer rundt do-vett vil kunne være en nøkkel til rikere naturopplevelser og bedre miljø, sier fylkesråden. 

 

  • Vi har fremdeles en vei å gå hva gjelder gjennomføringen av våre «nødvendige ærender» på stranda som i fjellet. Et lite spadetak kan utgjøre en stor forskjell. 

 

Leder for kommunikasjon og marked i NordNorsk Reiseliv, Siw Sandvik, er enig i at tematikken bør løftes. 

 

  • Vi har tillit til at våre feriegjester opptrer varsomt i naturen, tar med seg søppel og benytter offentlige toaletter der dette er mulig. Konkrete råd for hvordan man opptrer på steder uten slike fasiliteter må kommuniseres bredt slik at oppholdet skjer på forsvarlig vis.  

 

  • Dersom hver og en av oss opptrer hensynsfullt og sporløst i tråd med allemannsretten, vil vi kunne gå en mer fristende sommer i møte til det beste for lokale, tilreisende og naturmangfold, avslutter fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (SP).

  

 

Do-vett-oppfordringen støttes av:

 

Troms og Finnmark fylkeskommune, Friluftsrådene i Troms og Finnmark, Forum for natur og friluftsliv (FNF) Troms, FNF Finnmark, Verneområde- og nasjonalparkstyrer i Troms og Finnmark, NordNorsk Reiseliv og Tromsø kommune.