lavangenlogo Lavangen - Loabák (Troms og Finnmark)

lavangen(Foto: ukjent)

Midt i Nord-Norge ligger Lavangen. Lavangen kommune har 1023 innbyggere og dekker et areal på 304 kvadratkilometer. Lavangen er blitt karakterisert som en av Norges vakreste og stilleste fjorder. Fjorden er omgitt av høye og bratte fjell. I nordvest strekker Reitetindene seg opp til over 1200 moh. Sentralt i kommunen ligger Spanstind som med sine 1456 moh er det høyeste fjellet i Sør-Troms - med flere hundre besøkende sommer og vinter.

Det er også flere andre fjelltopper i kommunen som er godt over 1000 moh. Kommunen har utallige naturmuligheter: Fiske i hav, elver og vann. Gåturer i merkede løyper, stier og vei – sommer som vinter. Vi nevner gjerne skirennet «Spanstind Rundt», som er en årlig tradisjon hver påske. Turkart med merkede løyper og gapahuker er å få kjøpt.

Naturen er en del av hverdagen i Lavangen og den er tilrettelagt for de alle fleste. Turer i skog og mark for gamle og unge, frivillige eller organiserte. Godt fiske på havet i eviglange sommerdager og rødmende midnattsol gjør fjorden svært populær blant fiskere fra inn- og utland. Alle skal føle seg velkommen. Ønsker du ikke gå alene, kan du slå følge med Lavangen fjellvandrer lag som arrangerer felles turer sommer og vinter. Turene legges opp slik at det er noe for enhver smak. Kommer du med båt inn fjorden, kan du ankre opp i småbåthavna på Tennevoll. 

På Lapphaugen (E6) ligger Stormyra 3,5 km2 våtmarksområde som er fredet naturreservat. Stormyra er kjent for sitt rike dyre- og fugleliv, og et nydelig skiterreng. Mellom Fossbakken (E6) og Tennevoll finner vi den ca 8 km lange Spansdalen. Med sine stupbratte fjellsider og smale bunn - stedvis er det bare plass for elva og veien - så er den en imponerende opplevelse. I den nedre del av Spansdalen, rett ovenfor bebyggelsen, kommer Henrikkafossen ut over fjellkanten og stuper ned i dalen. Vinterstid er denne fossen et eldorado for isklatrere, fra både inn- og utland. Ytterst på nordsia av fjorden, finner vi Liaveien. En idyllisk skogsvei på enden av bilveien med et meget frodig og artsrik vegetasjon. 

30-trimmen er en turkonkurranse med turmål i Lavangen og Salangen. Turene er godt merket og beskrevet. Det er lagt opp til stor variasjon i turer. Du vil finne alt fra krevende og luftige toppturer til lavterskelturer som kan gjennomføres av de aller fleste.

Les mer om 30-trimmen her

Kommunekontakten for Lavangen kommune er Anne Strømmesen.